Їжа Gastrology, надрукована на 3D-принтері, може допомогти пацієнтам із проблемами харчування
- 17 травень 2023 16:32:44
- Переглядів: 1800
Їжа – це неодмінна частина людського життя. Однак не кожен може отримати вигоду з багатої різноманітності їжі, доступної нам. Для пацієнтів з дисфагією (проблеми з ковтанням) час прийому їжі може бути ускладнений і необхідно знайти альтернативу, що полегшує прийом їжі. Хворі на дисфагію страждають порушенням жування та ковтання, тому їм необхідно вживати протерту їжу. Їхня повсякденна їжа змішана, тому невпізнана, несмачна, без запаху й неприваблива. Однією з компаній, що працюють над рішенням є Gastrology, голландська фірма, заснована в 2019 році Петером Ньюкерком. Компанія розробляє 3D-друковану їжу для цих пацієнтів, яка є смачною та візуально привабливою, прагнучи зробити їжу задоволенням, замінивши прісні змішані варіанти, представлені нині на ринку.
Продукція Gastrology – це надруковані на 3D-принтері харчові продукти, які продаються у замороженому та упакованому вигляді. У грудні 2022 року розпочалося будівництво спеціального виробничого майданчика у Поортвліті (Нідерланди). Виробничий процес складається з п'яти етапів:
- обробка (виробництво пюре),
- 3D-друк харчових продуктів в промислових масштабах у приміщенні, що кондиціюється, при температурі до 6 градусів Цельсія. 3D-друк харчових продуктів включає резервуар 3D-принтера для харчових продуктів, який заповнюється свіжим харчовим пюре. Після цього сопла ефективно переміщаються кремнієвою областю друку. Потім напівфабрикат наноситься контрольованим чином, шар за шаром для створення 3D-продукту за один процес без використання будь-яких форм.
- процес шокового заморожування,
- упаковка в аналогічному приміщенні, що кондиціюється, і глибоке заморожування,
-заморожене зберігання (-20 градусів за Цельсієм). Готові вироби потребуватимуть лише розігріву.
Gastrology працює виключно з технікою 3D-друку їжі. Food Lab працює з настільними 3D-принтерами для харчових продуктів, а промислове виробництво працює з унікальним харчовим 3D-принтером промислового масштабу, здатним друкувати 43 кг на годину на пілотному етапі. На етапі масштабування ця цифра збільшиться до 130 кг на годину.
Техніка 3D-друку харчових продуктів дозволяє нам представити продукти в їхньому первісному вигляді, приготовані зі свіжого пюре, з їх природним запахом і сформовані (надруковані) в їхньому первісному вигляді. Наприклад, надрукована на 3D-принтері броколі виглядає як броколі, пахне як броколі, на смак як броколі, але хворі на дисфагію можуть їсти її ложкою.
Наступний крок – запропонувати дітям красиві тривимірні овочі – моркву, броколі, стручкову квасолю, цвітну капусту, горох, буряк та солодку картоплю – які можуть зробити цю їжу чарівною, створюючи надзвичайно привабливі форми, а також смаки. Техніка Gastrology для друку в промислових масштабах відкриває ці ринкові можливості.
Перше промислове виробництво Gastrology має розпочатися до літа 2023 з продуктивністю близько 700 кг на день. Генеральний директор Пітер Ньюкерк планує розширити продуктову лінійку додавши м'ясні та рибні продукти та розширити цільову групу, розробивши товари для дітей віком від 3 до 12 років. Велика мрія полягає в тому, щоб розробити серію харчових продуктів для онкологічних хворих, пропонуючи їм індивідуальне харчування, яке компенсує порушення смаку та нюху внаслідок лікування раку, такого як хіміотерапія. Gastrology надає їжі додатковий вимір з погляду смаку, форми та функціональності. Ми розробляємо смачні 3D-рецепти страв та привабливі 3D-дизайни страв.